Покачување на цената остава многу бизниси неколку опции, мала заштита

Добро, тоа е тоа време на годината повторно за многу бизниси. А време од годината многу сопственици на бизнис мразат. Дека е во право, тоа е обновување на дозволата време!

Многу продавачите на софтвер се почувствува нотка исто како и нивните клиенти имаат, со некои клиенти не го обнови Software Assurance програми или одложуваат на софтвер и хардвер надградби, како дел од внатрешната мерки за штедење. Многу од овие продавачите нудат специјални продажби или надградба стимуланси за да помогне задржат нивните клиенти и да ги задржиме сегашниот, но не Симантек.

Наместо за одржување на цените, Symantec го направи сесрдна избор двојно да го зголеми своите цени со елиминирање основна поддршка и принудувајќи на корисниците во “суштински” ниво на поддршка. Ова значи пристап до помалку-од-корисни телефонски центар 24×7 наместо од 8×5.

Тука е дефект:

  • Антивирусна заштита за лиценцирање е зголемен за повеќе од 50%
  • Backup Exec поддршка е зголемен за повеќе од 90%
  • За овој огромен пораст на надземни на 8-5 бизнис сега добива поддршка достапни за нив, кога тие се дури не се отвори.

Тоа е навистина жално што ова се случува во толку тешко време за мали бизниси низ земјата, како овој огромен скок на цените ќе значи дека многу од нив не можат да си дозволат да се продолжи со користење на услугите Симантек. Многу ќе биде принудена да стави на нивниот бизнис во ризик со користење застарена анти-вирусен софтвер и неподдржан резервната производи, или ќе се погледне на други продавачи за решенија.

Јас ќе работи со многу од моите клиенти во текот на следните месеци да помогнат нив кон алтернативи. Некои клиенти се веќе изборот слични придонеси од конкурентите како што е Microsoft, Sophos, Комфорни, Отворот и CA. Другите ќе страдаат како што тие ќе ги загубат пристап до многу мониторинг и централизирано управување алатки како што гледам кон софтвер со отворен код алтернативи. Во двата случаи, долгогодишен клиенти на Symantec ќе се рече збогум на нивната фер-времето пријател, и се плашам од двете страни ќе страдаат од оваа лудост.

Имам само едно прашање за директори Симантек:

Што во светот се мислиш?