Ажурирање:

Apple го објави безбедносна надградба 2011-003 кои треба да ги отстрани повеќето случаи на овој малвер автоматски. Детали за процесот на отстранување предвидени со овој Корегирање може да се најде тука.

Треба да добиете ова ажурирање автоматски, следниот пат вашиот компјутер проверки за систем се надградбите на софтвер. Во прилог, "Епл" за поддршка на документот HT4650 контурите препорачува отстранување на "Епл" метода за овие злонамерни програми, ако се уште треба да го отстраните рачно поради некоја причина.

И покрај тоа што е повеќе од трик од вирус, многу корисници се известување инфекции со малициозен софтвер, познат како “macdefender” или “macprotector.” Овој софтвер во моментов бара администраторска лозинка и членско име пред да биде инсталиран, и резултира со голи слики за pornagraphic веб-сајт се појавува на компјутерот на корисникот. Оваа инфекција обично започнува со корисник посета на заразено веб-сајт и да бидат прашани што “За да ги заштитите вашиот компјутер, "Епл" Веб безбедност откриле тројанци и подготвени да ги отстранат.” Ако добиете оваа линија, треба веднаш да излезете од вашиот прелистувач и да го затворите сите работи програми кои се чини дека софтверот монтери се допаѓа оваа. Ако веќе сте се паднати за овој трик и инсталирав софтвер, then you are already infected. За жал, Јаболко поддршка е помала од корист со решавањето на овој проблем за клиентите, со своите официјалната политика се “Не обидувајте се да го отстраните малициозен софтвер”. Корисниците се во режија на App Store, но не даде никакви упатства за што да се прави. За среќа, корисниците имаат неколку опции за отстранување. Првата опција: Рачно отстранување

На проектот во работењето во сигурниот режим со исклучување на вашиот компјутер целосно.

  1. Притиснете го копчето за вклучување компјутерот назад за.
  2. Веднаш откако ќе слушнете за стартување тон, држете го копчето Shift. Го копчето Shift треба да се одржи што е можно поскоро по стартувањето на тонот, но не пред тон!
  3. Ослободете го копчето Shift кога сивата "Епл" се појавува икона.
  4. Откако компјутерот стартува, кликнете на Пронаоѓач (Тоа е сино среќно лице икона во пристаништето)
  5. Одберете Applications од левата страна на прозорецот што се појавува
  6. Важни: Следат овој чекор внимателно! Find MacDefender.app or MacProtector.app and click and hold the application (не со двоен клик!) Додека го држите притиснато клик-влечи на барањето до корпата за ѓубре на обвинителна клупа и ослободување.

    remove malware from mac

    MacDefender отстранување

  7. Отвори ја Корпата и може да се потврди дека пријавата е сега во ѓубре, затворете го прозорецот ѓубрето
  8. Кликнете и држете го ѓубрето икона на обвинителна клупа. Од менито кое се појавува одберете “Празна ѓубрето”
  9. На линија “Дали сте сигурни дека сакате трајно да го испразните ставки во ѓубрето?” изберете Празна ѓубрето
  10. Рестартирајте го компјутерот како што нормално би.
  11. Отворете го вашиот прелистувач за избор и ресетирање тоа. За да го направите тоа во сафари Сафари одберете од лентата со алатки и кликнете “ресетирање на сафари”
  12. За да се спречи овој проблем во иднина со сафари Сафари кликнете на алатникот и изберете Preferences.
  13. Под табот избирате checkmark до отворено “Безбедно” додадени фајлови вклучувајќи филмови, слики, звуците, PDF и текстуални документи, и диск слики и други архиви.
  14. Честитки, Сè што треба да се врати во нормала!

Да ја отстраните програмата автоматски, имаш неколку опции за вирусот скенери кои може да детектира овој малициозен софтвер. Домашни корисници: Sophos за Mac, кој е достапен за домашни корисници за слободен од тука може да детектира овој софтвер. Деловни корисници: ClamXav е достапна бесплатно, и може да се симне тука. Студенти: Ако сте студент UF, вие имате право да користете McAfee VirusScan за Мекинтош (Virex) преку Универзитетот на Флорида е за лиценцирање. Додека се поврзани на мрежата UF можете да ја преземете софтверот тука.