По несоодветна издавање Comodo на сертификати до сајтови како Google, we have now been made publically aware of the same thing happening at the Certificate Authority diginotar.nl. Сертификат за *. google.com е издадена, и се чини дека примачот е иранската влада. Таа во моментов е нејасно зошто овој сертификат е издаден, но јасно е дека намерата е да се користи за еден мајмун во средниот (MITM) напад врз основа на од прва рака извештаи. Firefox ќе издаде надградба наскоро дека ќе се оневозможи овој издавач на сертификати за да се спречи нападот, но во меѓувреме може да се направи рачно следејќи ги инструкциите се најде тука.

Ако сте корисник на Internet Explorer можете да ги отстраните diginotar сертификати користење на овие инструкции:

  1. On the Алатки menu of Internet Explorer, кликнете Интернет опции.
  2. On the Содржина tab, кликнете Сертификати.
  3. On the Сигурен Рут Сертификација Властите tab, кликнете на соодветен сертификат, кликнете Отстрани, и следете ги инструкциите на екранот.
  4. On the Средно Рут Сертификација Властите tab, кликнете на соодветен сертификат, кликнете Отстрани, and then click Да.
  5. Click Затвори, кликнете ОК, и потоа рестартирајте Internet Explorer.
Ми кажаа дека Хром, исто така, ќе биде издавање на ажурирање да се отстрани оваа CA, но во меѓувреме може да се отстрани Diginotar сертификати со помош на инструкции се најде тука.
Овој напад се чини дека е првенствено насочена кон иранските граѓани и активисти, Значи, ако сте во Иран Ве молиме да користите екстра внимание како овој сертификат е во дивината за некое време. Се препорачува дека промена на лозинки на вашиот Google сметки што е можно поскоро.